STRESLE BAŞ ETMENİN 11 YOLU

  1. ERKEN KALKIN: Araştımalar sabah insanlarının güne geç saatlerde başlayanlara göre çok daha pozitif olduğunu gösteriyor. Çünkü sabah saatlerinde verimlilik çok daha fazla oluyor. Gün içerisinde daha fazla vaktiniz oluyor, gün bitmeden pekçok işi halletmiş olmanın keyfini ve rahatlığını yaşıyorsunuz, ayrıca gün ışığında geçen her saat sizi daha az depresyona sokuyor.
  2. GÜNDÜZ İÇİN GECEDEN HAZIRLANIN: Böylelikle sabah hazırlanma telaşınız ve stresiniz olmaz, hatta çocuklarınızın da ertesi sabahki okul hazırlıklarını geceden yapmak sabah çıkacak olası bir huzursuzluğa yer vermez. Güne sinirlenmeden başlarsınız.
  3. İÇİNDE İYİ HİSSETTİĞİNİZ KIYAFETLER GİYİN: Giydiklerinizden mutluysanız bu kendinize güveni tetikler, bu da gereksiz streslenmeyi azaltır.
  4. BİR AJANDA TUTUN: Planlı ve programlı olmak stres yaratabilecek, sorumluluğunuzu zedeleyecek stresler yaşamamınıza yardımcı olur. İş için çok önemli bir toplantınız, çocuğunuzun veli toplantısıyla çakışmamalı, anladınız siz!
  5. DAHA SIK HAYIR DEYİN: Bu gereksiz yükler altına girmemenize ve kafanızın daha rahat olmasına yardımcı olur. Karşımdakini kırdım mı diye düşünmeyin,  öbür türlü istemediğiniz bir şeye evet demek hayatınızda, benliğinizde ağırlık yaratarak sizi strese sokacaktır, ne gerek?
  6. ZAMANI İYİ KULLANIN VE ÖNCELİKLERİNİZİ BELİRLEYİN: Planlı olmanın insanı gereksiz stresten koruduğu aşikar. Ama önceliklerinizi belirlerseniz bu sizi daha mutlu bir insan yapacaktır. Erteleme huyunuzdan vazgeçin, teslim tarihi olan bir iş zaman geçtikçe, siz erteledikçe, son güne kaldıkça iyice stres kaynağı haline gelir. Özellikle zor işleri enerjinizin yüksek olduğu sabah saatlerine koyun, gün bitmeden bunlardan kurtulmak sizi strese sokmayacaktır.
  7. DAHA FAZLA KİTAP DAHA AZ TV: TV izlemek neden strese soksun dediğinizi duyar gibiyiz, izlemek değil zaman kaybetmek sokabilir. Tv önünde fazlaca geçen zaman sizi olduğunuz yeter tutar, gelişmenizi engeler. Oysa kitap okumak hayal gücünüze ve kendinize vakit ayırmak anlamına gelir, konsantre olmaktır ve iyi hissettirir. Ayrıca gece yatmadan önce uykuyu da tetiklediği için gerçek bir stres savardır.
  8. MUTLAKA EGZERSİZ YAPIN: Egzersiz yapmanın hormonlar üzerindeki olumlu etkilerini artık bilmeyenimiz yok. Egzersiz yapmak doğal ağrı kesici olarak bilinen ‘endorfi’  salgılattığından, vücudun rahatlamasını ve gece daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu da stres düzeyini en hızlı şekilde düşürüyor. Egzersiz yapmak insanı deşarj ediyor yani negatif biriken enerjiyi atmak, ondan kurtulmak anlamına geliyor.
  9. SAĞLIKLI YİYİN: Stresle baş ederken vücudu yatıştırmak gerektiğini unutmayın, adrenalin salgılamış bedene, alkol, kafein, gazlı içecekler, işlenmiş karbonhidrat ve şekerle yardımcı olamazsınız. Bu besinler kan şekerinde dalgalanma yaratarak daha hızlı depresyona girmenize neden olur. Kilo aldırır, sinirini bozar, mutsuz eder. Stres seviyeniz yükseldiğinde kahve yerine melisa çayı içmeyi deneyin bakalım, ne olacak?
  10. GÜLÜN VE NEFES ALIN: Vücudu gevşetmenin en kolay yolu diyaframdan alınan derin nefeslerdir, oksijen dostttur. Genelde gün içerisinde ofis dışına çıkarak 10 dakika sigara molası vereceğinize bunu açık havada nefes almak için kullanın, hayat kalitenizin nasıl değiştiğine inanamayacaksınız. Aynı şekilde gülün ve güldürün. İyi hissetmek, korku ve umutsuzluğa düşmemek, depresyona girmemek için bize verilmiş en önemli yeteneğimizi kullanın.
  11. MÜKEMMELLİYETÇİ OLMAYIN:  Elinizden gelenin en iyisini yapın, detaylara çok takılmayın, olduğu kadar demeyi alışkanlık haline getirin, ölüm yok ya sonunda diyebilin,  herşeyin bir çaresi olduğunu kendinize tekrarlayın , geçmişte canınızı sıkmış olanlara takılmayın, kimse ve hiç birşey mükemmel değildir unutmayın. Bugün var yarın yokuz rahatlayın, an’ı yaşayın.

More from Gözde Atakoğlu
BURCUNA GÖRE HEDİYE SEÇ!
  KOÇ:   ERKEĞİ: Koç erkeği zor bir insandır. Spora düşkünlükleri ile...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir