RUJ TEHLİKELİ BİR KOZMETİK Mİ?

 

Rujlardaki kurşun, maskaradaki civa… Pek çok kozmetiğin neden olduğu kanser.  Peki, gerçekten bu kadar tehlikeliler mi? Üretimleri kontrol altında mı?

markcollitonphotography-Lipsticks1-700x933
Görsel MARK COLLITON PHOTOGRAPHY’e aittir.

Kurşunun derimizle teması iyi değil. Çünkü, kurşun çok problemli bir içerik. Çocukların sinir ve beyin gelişimlerini yavaşlatıyor. Artan temasla IQ’nun düşmesinden, beden gelişiminin yavaşlamasına kadar etkili. Yetişkinler için çok fazla sorun yok. Yalnızca aşırı iç içe olmak minimum ölçüde problem oluşturabiliyor.

Ne yazık ki kurşun her yerde. Örneğin yediğiniz organik sandığınız havuçlar var ya? Onların içinde bile kurşun var.  Mesela kimyagersiniz. Analitik ölçüm yapan bir cihazınız var. Kurşun yanı başınızda!  Modern hayatın heryerinde.

Biliyorsunuz Amerika’ da kozmetik sektörü FDA tarafından denetleniyor. Ancak gelin görün ki rujlarda zorunlu olması gereken bir kurşun limiti yok. Yalnızca renk için bir sınırlama var. Bu da kurşuna şöyle bir sınırlama getiriyor. FDA’ e göre kozmetiklerde bulunan renkler 20 ppm’den daha fazla kurşun içeremiyor.

Peki rujlarda neden kurşun kullanılıyor?

Aslında kullanılmıyor. Çünkü ürüne yapısal bir etkisi yok. başta dediğimiz gibi kurşun her yerde.  Yani rujun içinde de olması normal. Çünkü doğal yollarla elde edilen kırmızı ve pembe renklerinde zaten kurşun var.

Bazı renkler daha fazla kurşun içerebiliyor. Örneğin en çok pembede var. Onu mor ve kırmızı takip ediyor.  Kırmızının tonunu açmak için kullanılan mineraller de kurşun oranını artırabiliyor.

Çalışmalara göre,  rujun kg’ı başına ortalama 1 mg kurşun düşüyor. Bu da kimyasal olarak çıkarılamıyor. Çünkü çok zor.  İşlem için Hidro Florik asit gerekiyor. Bu da rengi bozuyor. Hidro Florik asit mide asidinden çok daha güçlü. Dolayısıyla siz dudağınızı yaladığınızda, giren kurşun vücudumuzda emilmiyor.

Özetle, rujlardaki kurşun zararlı değil. Hem de endişeleneceğimiz kadar da bulunmuyor. Ama şu dudak yalama, ruju yemeden bir vazgeçmek gerekiyor.

Şimdi kurşun  ‘toksin’ olduğu için kozmetiklerde niye kullanılıyor, kullanılmasın diyebilirsiniz.

Öyleyse İsveçli doktor ve kimyager Paracelsus’un sözünü paylaşmanın tam sırası:

 “Bütün maddeler zehirlidir. Bir tane bile zehirli olmayan yoktur. Doğru doz ise zehirde fark yaratır.”

 

lips_PNG6231

Daily Mail’in 2007 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, güvenli kozmetik gündemiyle 33 ruj test edildi. %60’ ında kurşun çıktı.

Ancak asıl sorun bu değil, rujlar BHA da içeriyor. Yiyeceklerde yağ koruyucu olarak kullanılan ve uzun vadede  kanserojen etkiye sahip bir içerik. Rujlarda koku vericiler ve paraben de bulunabiliyor. Şimdi, “Dudağıma ne sürüyormuşum ben,” demişsinizdir.

Ben kendi rujumu kendim yaparım mı diyorsunuz? Çözümünüz o halde pancar.

kirmizi_pancar_large

Önce pancarı küçük parçalara kesin. Dudaklara uygulamak için sulu kısımlarını alın. Evet, çok kolay. Peki neden pancar?

1-Süper sağlıklı. Antioksidan deposu. Cilde de çok iyi geliyor.

2-Rengi kalıcı. Eğer pancar pişirdiyseniz bunu biliyorsunuzdur tabii.

3- Her yüzeyde işe yarıyor.

4-Buzdolabında sonsuza kadar dayanıyor.

Çantanızda alüminyum folyoda pancar taşımak garip olabilir. Pancarın suyunu küçük bir damlalığa koymak ise diğer bir çözüm. Renk yoğunluğunu azaltmak için hoşunuza giden bir yağla da karıştırabilirsiniz.

More from g_yayinda_g_yayinda
EVDE SAÇ TERAPİSİ YAPALIM!
Sık ve düzenli uygulattığımız boya, fön, maşa gibi işlemler saçlarımızı yıpratıyor. Kerastase...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir